PORRSNACKET 

1. Prata med ditt barn

2. Aktivera digitalt barnskydd

3. Kroka arm

Våldsam porr finns ett klick bort i nästan varje barns mobiltelefon. Här får du experttips om tre enkla actions: 1. Hur du tar ett åldersanpassat porrsnack, 2. Hur du aktiverar digitalt barnskydd och 3. Hur du kan kroka arm med andra föräldrar. Tillsammans kan vi höja säkerheten i hela skolklassen, basketlaget och kompisgänget – så att barnen inte exponerar eller utsätter varandra.

PORRSNACK MED NINA RUNG

Barnrättsexperten och kriminologen Nina Rung är en av Sveriges främsta experter på området barn och porr. Här är Ninas bästa om hur man pratar om porr med barn i olika åldersgrupper.

För barn i förskoleklass och lågstadiet

Barn exponeras för och börjar konsumera porr tidigt

Barn är i genomsnitt runt 12 år gamla när de själva aktivt börjar konsumera porr på nätet, många är alltså yngre än så. Barn exponeras även ofrivilligt för porr och det sker ofta genom att en äldre kompis eller ett syskon antingen visar porr eller berättar att man kan söka på olika ord och att det är spännande. Exponeringen sker även ofta genom enkla sökord som inte har med sex eller porr att göra, men som ändå leder till porr på grund av de enorma mängder porr som finns på internet. Ett exempel är Pornhub som är en av de största porrhubbarna med över 4 miljoner filmer. Det kan även ske genom länkade filmer och bilder eller så kallade “pop-ups” som dyker upp när barnet till exempel spelar spel.

Ordet porr

Använd inte ordet porr. Det är många barn i den här åldern som inte känner till ordet porr och vi ska inte introducera det i barnens vokabulär, bland annat eftersom det ökar risken att de googlar på ordet. Däremot behöver barnet veta att det finns bilder och filmer med naket material på internet, att barn inte ska se det och vad barnet ska göra om hen ser det.

Privata kroppsdelar

Om du inte redan har tagit snacket om kroppslig integritet är det hög tid att göra det nu. Berätta att barnet har privata kroppsdelar t.ex. munnen, snippan, snoppen, rumpan och brösten för lite äldre tjejer. Det är viktigt att barnet vet att ingen får ta på hens privata delar eller göra något på barnet som inte känns bra. Berätta även att om någon, trots att det är fel, ändå skulle ta på barnets privata delar så ska barnet säga stopp och prata med en vuxen som hen litar på. Det är viktigt att barnet vet att hen även ska berätta för en vuxen som hen litar på om någon ber om bilder på privata delar eller skickar bilder på privata delar till barnet. Berätta att barnet bestämmer helt och hållet över sin kropp och att ingen får begära vare sig en kram, en puss eller att barnet ska sitta i någons knä. Barnet får inte heller göra så mot någon annans vilja. Alla ska fråga först och respektera om man får ett nej.

Vilka vuxna litar barnet på?

Fråga barnet vilka vuxna som hen litar på och kan berätta för om något skulle hända. Det kan till exempel vara farmor, en moster, en annan kompis förälder, en äldre kusin, en förskole- eller fritidspedagog. Repetera vilka det är emellanåt tillsammans så att barnet minns. Det kan ju även växla vilka dessa vuxna är vartefter tiden går, om till exempel en fritidspedagog som barnet har “valt ut” slutar. På så vis har du förberett barnet innan något eventuellt händer så att barnet vet vem det är och har förberett sig själv i tanken på att det ska berätta för någon av dessa vuxna. En jämförelse är att ta reda på och memorera brandutgångarna i en lokal innan det börjar brinna för att veta vad en ska göra i en svår situation. Om barnet inte har gjort den här övningen ökar risken att barnet behåller det som hänt för sig själv.

Ju yngre desto större obehag

Forskning visar att ju yngre barnen är när de exponeras för porr, ju mer obehag upplever de och därför är det viktigt att de har någon vuxen de litar på som de kan prata med om vad de sett. Det kan räcka med att fråga hur det var för barnet och ge barnet förståelse för vad som hänt barnet och berätta att en del saker på nätet inte är bra, för vare sig för vuxna eller barn.

Om barnet har exponerats

Om barnet berättar att hen redan har sett bilder eller filmer med naket innehåll så är det viktigt att hjälpa barnet att bearbeta intrycken genom att prata om det. Fråga vad det var barnet såg och hur det var för barnet att se det hen såg. Förklara lugnt att det var fel att barnet behövde se nakna bilder eller filmer men att det aldrig är barnets fel, även om barnet har varit nyfiket och sökt upp materialet själv. Det är vuxnas ansvar att göra så att barn inte ska behöva se bilder och filmer där vuxna visar eller tar på varandras privata delar. Säg att det är viktigt att barnet berättar det för dig eller en vuxen som barnet litar på om det har sett det. Lyssna in vad barnet har sett, ställ frågor så barnet förstår att det är välkommet att berätta vad det var barnet såg och hur det var för barnet att se det. Eftersom porren ofta är våldsam, sexistisk och rasistisk är det viktigt att vara lyhörd för barnets berättelse och behovet av att bearbeta det tillsammans. Det är viktigt att inte själv berätta skrämmande detaljer om porren. Läs mer om innehållet i porren här. Berätta även att många vuxna som är med i bilderna och filmerna mår dåligt och gör saker som ingen mår bra av. Sammanfattningsvis: behåll lugnet, lyssna på barnet, förklara sakligt enligt ovan och berätta att du kommer hjälpa barnet så att det inte sker igen.

För barn i mellanstadiet

Privata kroppsdelar

Prata kroppslig integritet med ditt barn. Gör det inte till en stor sak, utan som vilket samtal som helst. Berätta att barnen har privata delar som ingen har rätt att ta på t.ex. munnen, snippan, snoppen och rumpan och brösten hos lite äldre tjejer. Berätta att barnet bestämmer helt och hållet över sin kropp och att ingen får begära vare sig en kram, en puss eller att barnet ska sitta i någons knä. Barnet får inte heller göra så mot någon annans vilja. Alla ska fråga först och respektera om man får ett nej.

Vem är vem på internet?

Berätta också att det inte går att veta vem som är vem på nätet. Även om det verkar vara en schysst jämnårig person, så kan det lika gärna vara någon helt annan till exempel en vuxen. Berätta att vissa vuxna tyvärr faktiskt vill barn illa. Därför är det viktigt att barnet ska berätta för en vuxen som barnet litar på så fort något händer som inte känns bra eller om någon visar eller skickar nakenbilder eller videos till barnet, ber barnet om bilder eller att barnet ska visa upp sig framför kameran.

Vilka vuxna litar barnet på?

Fråga barnet vilka vuxna som hen litar på och kan berätta för om något skulle hända. Det kan till exempel vara farmor, en moster, en annan kompis förälder, en äldre kusin, en förskole- eller fritidspedagog. Repetera vilka det är emellanåt tillsammans så att barnet minns, det kan ju även växla vilka dessa vuxna är vartefter tiden går om till exempel en fritidspedagog som barnet har “valt ut” slutar. På så vis har du förberett barnet innan något eventuellt händer så att barnet dels vet vem det är och har förberett sig själv i tanken på att det ska berätta för någon av dessa vuxna. En jämförelse är att ta reda på och memorera brandutgångarna i en lokal innan det börjar brinna för att veta vad en ska göra i en svår situation. Om barnet inte har gjort den här övningen ökar risken att barnet behåller det som hänt för sig själv.

Barn exponeras och börjar konsumera porr tidigt

Barn är i genomsnitt runt 12 år gamla när de själva aktivt börjar konsumera porr på nätet. De är ofta yngre än så när de exponeras ofrivilligt för porr. Det sker ofta genom en äldre kompis eller syskon som antingen visar porr eller berättar att man kan söka på olika ord och att det är spännande. Det sker även ofta genom enkla sökord som inte har med sex eller porr att göra men som ändå leder till porr på grund av de enorma mängder porr som finns på internet. Till exempel Pornhub som är en av de största porrhubbarna har över 4 miljoner filmer. Det kan även ske genom länkade filmer och bilder eller så kallade “pop-ups” som dyker upp när barnet till exempel spelar spel.

Ordet porr

Vissa barn i mellanstadiet är ofta själva på nätet och andra är mindre exponerade. Oavsett så är det är viktigt att alla barn får kunskap och vetskap om vad de ska göra om någon visar porr, skickar nakenbilder eller ber om nakenbilder – att alltid berätta för en vuxen som barnet litar på. När ni pratar om porr så märker ni om barnet vet vad ni pratar om. Om barnet själv använder ordet porr – gör det du med. Om barnet inte använder ordet porr så är det bra att inte introducera det i barnens vokabulär bland annat eftersom det ökar risken att barnet googlar på ordet. Ni känner era barn bäst och vet vilken nivå ni kan lägga er på. Prata med barnet om att det finns både bilder och filmer med nakna vuxna och att det inte är bra att se den typen av film när man är barn.

Om barnet har exponerats

Förklara lugnt att ni såklart förstår om barnet är nyfiken eller har varit det och redan exponerats. Säg att det är viktigt att barnet berättar det för dig eller en vuxen som barnet litar på om det har sett porr. Lyssna in vad barnet har sett, ställ frågor som får barnet att dela vad det var barnet såg och hur det var för barnet att se det. Eftersom porren ofta är våldsam, sexistisk och rasistisk är det viktigt att vara lyhörd för barnets berättelse och behovet av att bearbeta det tillsammans men undvik att berätta hemska detaljer om porren för barnet. Läs mer om innehållet här.

Förklara även att många vuxna som är med i filmerna mår dåligt och gör saker som ingen mår bra av. Det är viktigt att barnet förstår att det som visas i porren inte är sex eftersom det saknar samtycke och ofta innehåller våld som gör ont och kan skada andra samt kränkningar vilket sex aldrig ska göra. Berätta också att det aldrig är något barnet ska skämmas för att de sett, men att det de har sett kan uppfattas både skrämmande och obehagligt och såklart spännande. Berätta att det är sånt som barn inte ska se därför att man dels kan tycka att det är obehagligt, dels att de som är med i filmerna många gånger mår dåligt och dels att det inte är bra att titta på därför att man kan få en felaktig syn på hur man ska vara mot varandra och lära sig att göra saker som gör ont och som skadar. Sammanfattningsvis: behåll lugnet, lyssna på barnet, förklara sakligt enligt ovan och berätta att du kommer hjälpa barnet så att det inte sker igen.

För ungdomar i högstadiet

Porr kontra sex

De flesta har vid den här åldern på något sätt kommit i kontakt med porr och nu kan man också benämna det som just porr. Fråga om barnen har kommit i kontakt med porr, var de gjorde det och hur det var för dem. Berätta att det som händer i porren inte är sex. I sex finns framförallt samtycke och ömsesidighet, att man gemensamt kommer fram till vad som känns bra och att man frågar för att förstå vad den andra vill. Det är något som inte alls finns i porren. Prata om att det många gånger, faktiskt i majoriteten av all mainstreamporr, är olika former av våld mot kvinnor och handlingar som gör ont och skadar. Enligt forskning innehåller nästan nio av tio scener i porren olika former av våldshandlingar mot kvinnorna. Ofta handlar det om slag, strypningar, hård anal penetrering och att dra kvinnorna i håret. Läs mer om innehållet i porren här: Många av de som är med i porren mår dåligt, har tidigare trauman av övergrepp och är mycket utsatta. Prata om att ju mer man kollar på porr desto lättare är det att börja tända på saker som handlar om våld och som skadar och dessutom blir de som konsumerar porr mer positiva till sexuellt våld mot kvinnor.

Porren är ungas främsta sexualkunskap

Prata om att det såklart är helt naturligt att man vill lära sig och veta hur sex fungerar och hur man ska göra det, men om man tror att man ska göra som i porren riskerar man faktiskt att begå övergrepp. Berätta att ni vill att barnen ska må bra, både i relationer och så småningom också i sexet. Det bästa sättet att göra det på är att utforska sin egen sexualitet så att man vet vad som är skönt på kroppen innan man gör det med någon annan. Porrproducenter i Hollywood ska inte diktera era barns sexualitet, det ska de få göra själva och då behöver de en motvikt till porrens sexualkunskap som idag är de allra flesta barns främsta sexualkunskap. Märk väl att det inte ingår porrkritiska samtal i läroplanen, de allra flesta barn får inte chansen att prata om porr på det här sättet i skolan. Det är även avgörande att vi begränsar porrindustrins kontaktyta med era barn genom porrfritt internet hemma och på mobiltelefonen. Det är även ett sätt att undvika att våra barn utvecklar porrberoende. Läs mer om porrberoende här.

Undvik risken för övergrepp

Prata också om att forskning har visat att killar tror att man ska göra som man sett i porren och att man också tror att alla kompisar gör så som de gör i porren. Det leder till att man tror att man ska göra på vissa sätt, men som i verkligheten kan innebära övergrepp. Det sista ni vill är ju att era barn ska begå övergrepp eller själva utsättas. Berätta därför också för tjejerna att de aldrig behöver ställa upp på saker de sett i porren eller det killarna vill göra av rädsla för att vara ”tråkig”. Det som är tråkigt och trist är ju om de träffar någon som inte letar samtycke och som inte frågar vad som är skönt eller vad partnern gillar. Ingen ska göra saker man inte vill eller som inte känns skönt. Och där behöver barnen en helt annan vägledning än vad porren kan ge. Nämligen handlingar med samtycke, ömsesidighet, närhet och med värme.

Om det känns jobbigt att ta snacket?

Glöm inte att de allra flesta unga vill prata om elefanten i rummet – porren. Och kom ihåg att om inte ni tar snacket med era barn så kommer risken öka att porrproducenterna kidnappar just era barns sexualitet – och det snacket är mycket jobbigare att ta. Varmt lycka till!

Otroligt viktigt och modigt att våga prata om det här svåra ämnet! För att säkra upp, gå till nästa steg och aktivera digitala barnskydd.

KONTAKTUPPGIFTER

Verksamhetsansvarig
Elsa Lantz
elsa@porrfribarndom.se

Föreläsningar & Workshops
info@porrfribarndom.se

Bankgiro: 5297-7196
Swish: 123 313 37 17
Org. Nummer: 802515-8752
(c) 2019 #porrfribarndom