VILKA ÄR VI? 

VÅR VISION

Alla barn ska få växa upp och utvecklas i en tillvaro som är fri från porr. Vi önskar också att barn ska spela dataspel som de är mogna för, att de ska ha ett balanserat förhållningsätt till skärmar och att utsattheten på nätet ska upphöra.

Elsa Lantz medgrundare och verksamhetsledare, Harry Skärlund projektledare för Porrsnacket Live och medlem i Porrfri Barndoms advisory board. Fotograf: Abraham Engelmark

VÅR STORY

Upptakten till barnrättsorganisationen Porrfri Barndom var att medgrundaren Elsa Lantz testade läsplattan på våra barns förskola genom att googla ”porn” och kom rakt in på “First time with daddy” och “Eighteen and abused”. Det visade sig att cirka 50% av alla förskolor och skolor i Sverige saknar porrfilter och att läroplanen för skolans sexualkunskap inte innehåller porrkritiska samtal.

NAMNINSAMLINGARNA

Vi vill ge alla barn rätt till en porrfri barndom oavsett i vilken kommun man växer upp i, därför startade vi i november 2017 en nationell namninsamling där vi kräver att ansvariga politiker ska vidta omedelbara åtgärder och göra alla landets förskolor och skolor porrfria, införa porrfri policy och porrkritiska samtal med skolelever.

Namninsamlingen har i april 2019 över 40.000 underskrifter och 7 av 8 riksdagspartier har ställt sig bakom kraven. Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som inte ställer sig bakom namninsamlingens krav. Trots att 7 av 8 riksdagspartier ställer sig bakom kraven har riksdagen fortfarande inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att i realiteten göra alla förskolor och skolor porrfria.

En framgång är dock att regeringen i juni 2018 gav i uppdrag till Skolverket att utreda om det ska införas porrkritiska samtal i en uppdaterad sexualundervisning. Nu utreds alltså ett av kraven i namninsamlingen.

I november 2018 startade vi ytterligare en namninsamling som inkluderar porrfria förskolor och skolor samt åldersgräns på nätporr genom åldersverifiering med till exempel BankID. Den här namninsamlingen har i januari 2019 över 40.000 underskrifter.

Våren 2018 blev Porrfri Barndom en ideell förening. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden.

VI SOM ARBETAR I ORGANISATIONEN

Elsa Lantz är verksamhetsledare och driver det dagliga arbetet medan Harry Skärlund projektleder Porrfri Barndoms föreläsningar och workshops, Porrsnacket Live. Organisationens arbete vilar på forskning och klinisk erfarenhet från experter och forskare. Organisationen samarbetar med flertalet experter bl.a. inom sjukvård, förskola och skola, digitalisering och teknik varav några ingår i organisationens advisory board. Tillsammans med experter och advisory board utgör Porrfri Barndom en preventiv maktfaktor, med samlad kunskap och erfarenhet från ett brett spektra av yrkesområden som bidrar till en nödvändig drivkraft i samhället. Områdena nedan är organisationens fokusområden.

Kunskapsinhämtning från barn

  • Kontinuerliga samtal med barn för att förstå de utmaningar de möter och vad de själva tycker är lösningen

Politisk påverkan

  • Höja kunskapen bland politiker

  • Presentera modeller och förslag

Föräldrapåverkan

  • Höja kunskapen bland föräldrar

  • Presentera konkreta verktyg

  • Råd och tips från experter

Näringslivspåverkan

  • Vi arbetar för att tele- och internetoperatörerna ska ta sitt ansvar och erbjuda gratis porrfilter till alla familjer och barn

  • Vi arbetar för att alla gratis wi-fi-nätverk ska vara barnvänliga med vålds- och porrfilter. T.ex. hos snabbmatkedjor, köpcentrum och lekland

ADVISORY BOARD

Följande personer ingår i Porrfri Barndoms advisory board.

Sissela Nutley

Hjärnforskare, författare och grundare av Arts & hearts.

Sisselas forskning hjälper oss att förstå hur unga hjärnor påverkas av innehållet på internet, sociala medier och av skärmar. Hennes kunskap är en viktig guide till god hjärnhälsa för barn.

Linkedin

 

Harry Skärlund

Ansvarar för Porrsnacket Live, är i övrigt ledamot på organisationen FATTA! och tidigare porrberoende som barn.

Harry hjälper oss att förstå hur det är att växa upp med nätporr i fickan 24/7 och är genom utbildning och erfarenhet sakkunnig om porr, jämställdhetsfrågor och machokultur.  

Linkedin

 

Åsa Kastbom

Doktor i pediatrik, överläkare, Linköpings Universitetssjukhus och expert på sexuella övergrepp på barn.

Åsa uppdaterar oss med klinisk kunskap om porrens skadeverkningar bland barn från sitt arbete med barn som har utsatts för sexuella övergrepp och även med barn som har egna sexuella problematiska beteenden.

Instagram

Erik Modig

Kommunikationsforskare, Handelshögskolan i Stockholm.

Eriks kunskap hjälper oss att förstå mer om hur kommunikation påverkar oss och varför ett “filter i huvudet” på barn inte kan ersätta ett riktigt porrfilter.

Linkedin 

VARFÖR PORRFRI BARNDOM? 

Elsa LantzMamma, medgrundare och verksamhetsansvarig

“Min rullgardin gick upp med en smäll när jag läste om forskning och ungas egna berättelser i boken Visuell drog och förstod att barn konsumerar våldsam porr. Och att det i många fall leder till psykisk och fysisk ohälsa, sexuellt våld och övergrepp, även bland barn. Vi startade #porrfribarndom i ren självbevarelsedrift eftersom ingen kan skydda endast sitt eget barn på det här området. Det är en kollektivt hälsokris som kräver kollektiva förebyggande insatser.”

Elsa har 17 års erfarenhet som journalist och kommunikatör inom både ideell och kommersiell verksamhet. De senaste två åren har hon bl.a. arbetat med Förskolebrevet och Idrottsbrevet. Elsa har belönats för Årets mediemaktfaktor i Almedalen av Tidningsutgivarna, Integrated Marketing av Sabre Awards, Smart reklam och Samhällsreklam av 100-wattaren, Årets samhällsinformationskampanj av Spinn samt Årets mest kreativa lösning och Årets samhällsengagemang av Gyllene hjulet. 

 “Många killar kallar sig för sadister. De gillar typ att göra illa tjejen och säger att de vill strypa henne. Om man skulle bli ihop med nån så är min rädsla att jag inte skulle våga säga nej till sån typ av sex. En kille i skolan sa till mig: ”Du har så stor röv. Jag skulle vilja piska dig”. Sedan skickade han en länk till min mobil med ett klipp där tre killar slog en tjej, alltså typ misshandlade och våldtog”

— Berättar Vera 13 år till SVT Nyheter

VAD HAR HÄNT SENDAN STARTEN I NOVEMBER 2017?

FN:S HÅLLBARHETSMÅL

Porrfri Barndoms verksamhet syftar till att uppfylla FNs globala mål nummer 5 – att uppnå jämställdhet. Mer specifikt bidrar vårt arbete till att avskaffa alla former av våld mot flickor, inklusive sexuellt utnyttjande, i det offentliga och privata rummet. Vi arbetar även mot ökad hälsa och välbefinnande, mål nr 3. Det vill säga att stärka alla länders kapacitet när det gäller tidig varning, riskreducering och hantering av nationella och globala hälsorisker.

KONTAKTUPPGIFTER

Verksamhetsansvarig
Elsa Lantz
elsa@porrfribarndom.se

070-979 99 44

Föreläsningar & Workshops
Harry Skärlund
harry@porrfribarndom.se

073-924 99 95

Bankgiro: 5297-7196
Swish: 123 313 37 17
Org. Nummer: 802515-8752
(c) 2019 #porrfribarndom