VILKA ÄR VI? 

VÅR VISION

Alla barn ska få växa upp i en tillvaro som är fri från nätpornografi och ha möjlighet att utveckla sin egen sexualitet utan porrindustrins påverkan.

Lotti Staedler Elmblad, Elsa Lantz, Harry Skärlund, Ebba Bjelke och Amanda Romell.
Fotograf: 
Abraham Engelmark

VI SOM ARBETAR I ORGANISATIONEN

Elsa Lantz som är medgrundare och verksamhetsledare driver det dagliga arbetet inklusive organisationens kommunikation. Utöver sin roll i vår advisory board är Harry Skärlund projektledare för Porrfri Barndoms föreläsningar och workshops, Porrsnacket Live. Ebba Bjelke, som är aktiv i SNAF-Sexualkunskapen Ni Aldrig Fick och Amanda Romell, som är folkhälsovetare och sjuksköterska, föreläser med Porrsnacket Live. Lotti Steadler Elmblad bidrar som volontär med bl.a. administration.


Elsa Lantz
mamma, medgrundare & verksamhetsansvarig

“Min rullgardin gick upp med en smäll när jag läste om forskning och tog del av ungas egna berättelser. Då förstod jag att barn ofta exponeras för porr redan i lågstadiet och att det i många fall leder till psykisk och fysisk ohälsa, sexuellt våld och övergrepp, även mellan barn som kopierar det de lär sig av porren. Vi startade Porrfri Barndom i ren självbevarelsedrift eftersom ingen kan skydda endast sitt eget barn på det här området. Nätporren genererar en folkhälsokris bland barn som vi bara kan förebygga tillsammans.”

Elsa har 20 års erfarenhet som journalist och kommunikatör inom både ideell och kommersiell verksamhet. Hon har även arbetat med Förskolebrevet, Idrottsbrevet, Locker room och Unga relationer. Elsa har belönats för Årets mediemaktfaktor i Almedalen av Tidningsutgivarna, Integrated Marketing av Sabre Awards, Smart reklam och Samhällsreklam av 100-wattaren, Årets samhällsinformationskampanj av Spinn samt Årets mest kreativa lösning och Årets samhällsengagemang av Gyllene hjulet. 


VÅR UTGÅNGSPUNKT I ARBETET

Organisationens arbete vilar på forskning, klinisk erfarenhet och kunskap från experter och forskare. Organisationen samarbetar med flertalet experter bl.a. inom sjukvård, förskola och skola, digitalisering och teknik varav några ingår i organisationens advisory board. Tillsammans med experter och advisory board utgör Porrfri Barndom en preventiv maktfaktor, med samlad kunskap och erfarenhet från ett brett spektra av yrkesområden som bidrar till en nödvändig drivkraft i samhället. Områdena nedan är organisationens fokusområden.

Kunskapsinhämtning från barn

 • Kontinuerliga samtal med barn för att förstå de utmaningar de möter och vad de själva tycker är lösningen

Politisk påverkan

 • Höja kunskapen bland politiker

 • Presentera modeller och förslag

Föräldrapåverkan

 • Höja kunskapen bland föräldrar

 • Presentera konkreta verktyg

 • Råd och tips från experter

Näringslivspåverkan

 • Vi arbetar för att tele- och internetoperatörerna ska ta sitt ansvar och erbjuda gratis porrfilter till alla familjer och barn

 • Vi arbetar för att alla gratis wi-fi-nätverk ska vara barnvänliga med vålds- och porrfilter. T.ex. hos snabbmatkedjor, köpcentrum och lekland

ADVISORY BOARD

Följande personer ingår i Porrfri Barndoms advisory board.

Sissela Nutley

Hjärnforskare, författare och grundare av Arts & hearts.

Sisselas forskning hjälper oss att förstå hur unga hjärnor påverkas av innehållet på internet, sociala medier och av skärmar. Hennes kunskap är en viktig guide till god hjärnhälsa för barn.

Linkedin

 

Harry Skärlund

Ansvarar för Porrsnacket Live, är i övrigt ledamot på organisationen FATTA! och tidigare porrberoende som barn.

Harry hjälper oss att förstå hur det är att växa upp med nätporr i fickan 24/7 och är genom utbildning och erfarenhet sakkunnig om porr, jämställdhetsfrågor och machokultur.  

Linkedin

 

Åsa Kastbom

Doktor i pediatrik, överläkare, Linköpings Universitetssjukhus och expert på sexuella övergrepp på barn.

Åsa uppdaterar oss med klinisk kunskap om porrens skadeverkningar bland barn från sitt arbete med barn som har utsatts för sexuella övergrepp och även med barn som har egna sexuella problematiska beteenden.

Instagram

Erik Modig

Kommunikationsforskare, Handelshögskolan i Stockholm.

Eriks kunskap hjälper oss att förstå mer om hur kommunikation påverkar oss och varför ett “filter i huvudet” på barn inte kan ersätta ett riktigt porrfilter.

Linkedin 

Linn Heed

Leg. psykolog, leg. psykoterapeut, sexolog i Aftonbladet och region-VD för Team Olivia.

Linn bidrar med kunskap om sexuell utveckling och porrens påverkan på den sexuella hälsan.

 

 “Många killar kallar sig för sadister. De gillar typ att göra illa tjejen och säger att de vill strypa henne. Om man skulle bli ihop med nån så är min rädsla att jag inte skulle våga säga nej till sån typ av sex. En kille i skolan sa till mig: ”Du har så stor röv. Jag skulle vilja piska dig”. Sedan skickade han en länk till min mobil med ett klipp där tre killar slog en tjej, alltså typ misshandlade och våldtog”

— Berättar Vera 13 år till SVT Nyheter

VAD HAR HÄNT SEDAN STARTEN I NOVEMBER 2017?

 • “Nationellt upprop för porrfria förskolor & skolor” samlar > 41.000 signaturer

 • 7/8 riksdagspartier, alla utom SD, har ställt sig bakom våra krav i “Nationellt upprop för porrfria förskolor & skolor”

 • Personliga möten med utbildningsminister Gustaf Fridolin, socialminister Lena Hallengren samt andra ledande politiker i Sverige och Europa-parlamentet
 • Anordnat kunskapslunch i riksdagen för Moderaterna med överläkare, hjärnforskare, folkhälsovetare och sjuksköterska
 • >53 miljoner i traditionell mediaräckvidd med information om porrens skadeverkningar på barn via TV, radio samt redaktionella artiklar och debattartiklar
 • “Inför åldersgräns på nätporr via Bank-ID” samlar >50.000 signaturer

FN:S HÅLLBARHETSMÅL

Porrfri Barndoms verksamhet syftar till att uppfylla FNs globala mål nummer 5 – att uppnå jämställdhet. Mer specifikt bidrar vårt arbete till att avskaffa alla former av våld mot flickor, inklusive sexuellt utnyttjande, i det offentliga och privata rummet. Vi arbetar även för ökad hälsa och välbefinnande, mål nr 3. Det vill säga att stärka alla länders kapacitet när det gäller tidig varning, riskreducering och hantering av nationella och globala hälsorisker.

KONTAKTUPPGIFTER

Verksamhetsansvarig
Elsa Lantz
elsa@porrfribarndom.se

070-979 99 44

Föreläsningar & Workshops
Harry Skärlund
harry@porrfribarndom.se

073-924 99 95

Bankgiro: 5297-7196
Swish: 123 313 37 17
Org. Nummer: 802515-8752
(c) 2019 #porrfribarndom