PORRSNACKET 

1. Prata med ditt barn

2. Skaffa porrfilter

3. Kroka arm

Våldsam porr finns ett klick bort i nästan varje barns mobiltelefon. Här får du experttips om tre enkla actions: 1. Hur du tar ett åldersanpassat porrsnack, 2. Hur du installerar porrfilter och 3. Hur du kan kroka arm med andra föräldrar. Tillsammans kan vi höja säkerheten i hela skolklassen, basketlaget och kompisgänget – så att barnen inte exponerar eller utsätter varandra.

PORRFILTER, VAD ÄR DET?

Porrfilter är en teknisk lösning som begränsar tillgången till pornografi på internet genom att t.ex. blockera vissa hemsidor och dölja bilder och filmer. Porrfilter kallas även innehållsfilter, webbfilter och internetfilter.

HUR SKAFFAR JAG PORRFILTER?

Det finns tre sätt att skaffa porrfilter på internet hemma och på privata smartphones:

1.  Aktivera porrfilter som finns på sökmotorer och digitala enheter bl.a. smartphone 

2. Kontakta din tele- och internetoperatör

3. Aktivera externt porrfilter 

Tänk på att porrfilter alltid ska kombineras med regelbundna och åldersanpassade porrkritiska samtal.

1. Aktivera porrfilter som finns i sökmotorer och digitala enheter bl.a. smartphones

Det finns befintliga filter i mobiltelefoner, surfplattor och datorer som man enkelt kan aktivera genom några enkla steg, se nedan. De hindrar en stor del av kontaktytan men ofta mindre än de porrfilter som du kan beställa från ett externt företag, se punkt 3. T.ex. fungerar SafeSearch ENDAST om barnet använder Googles egen webbläsare eller sökmotor. Eftersom det är lätt hänt att lite äldre barn aktiverar andra webbläsare på sin smartphone är dessa skydd främst lämpliga för de yngsta barnen där en förälder kan garantera att barnen endast har tillgång till Googles webbläsare och sökmotor som omfattas av skyddet.

Sedan version 12 av iPhones operativsystem iOS kan du reglera så att ditt barn inte besöker sidor med “vuxet innehåll” enligt Apple bland annat porr.

På Android får man använda sig av appar för föräldrakontroll för att åstadkomma liknande som på iPhone. Några av apparna heter SecureTeen Föräldrakontroll, Barnplats – Föräldrakontroll och Skärmtid föräldrakontroll.

Porrfilter via sökmotorer och smartphone

Se våra filmer för instruktioner om hur du hanterar inställningarna för porrfilter på din telefon eller dator.

Lägga in filter i Safari-appen som finns på iPads och i iPhones:

Skyddet gäller inbyggda appar och webbläsare och sållar bort en hel del. Det är dock är begränsad till webbläsaren Safari.

OBS: Barnet skyddas inte om barnet använder någon annan webbläsare än Safari – vilket tyvärr är lätt hänt! 

1. Gå in på appen ”Inställningar”

2. Klicka på ”Skärmtid”

3. Klicka på ”Begränsa innehåll/integritet”

4. Grönmarkera ”Begränsa innehåll/integritet”

5. På samma sida väljer du ”Innehållsbegränsningar”

6. Klicka på ”Webbinnehåll”

7. Klicka på ”Begränsa webbplatser med vuxet innehåll”

8. Avsluta med att gå in på Safari-appen och sök på t.ex. porr så att du försäkrar dig om att filtret aktiverades. 

 

Lägga in filter i Google- resp Chrome-appen på iPads, iPhones och Android-telefoner (t.ex. Samsung):

Här gäller det att man är inloggad hos Google för att ändringarna ska sparas. För Android brukar detta vara standard men om man aktivt valt att inte vara inloggad försvinner inställningen när man rensar cachen (datorns minne). 

OBS: Barnet skyddas inte om barnet använder någon annan webbläsare eller sökmotor än Googles egna – vilket tyvärr är lätt hänt! 

 1. Gå in på Google-appen.

2. Klicka på din profil längst upp till höger. Om du inte hittar din profil googlar du på google.se, då ska din profil komma upp längst upp till höger.

3. Välj ”Inställningar”

4. Välj ”Allmänt”

5. Välj Sökinställningar

6. Välj ”Dölj explicita resultat” under SafeSearch-filter

7. Scrolla längst ned och klicka på Spara

8. Avsluta med att gå in på Google-appen resp. Google Chrome-appen och sök på t.ex. porr så att du försäkrar dig om att filtret aktiverades.   

Lägg in filter på Google på datorn:

Även här gäller det att man är inloggad hos Google för att ändringarna ska sparas och det krävs att man är inloggad i samtliga webbläsare på datorn. 

OBS: Barnet skyddas inte om barnet använder någon annan webbläsare än Googles egna – vilket tyvärr är lätt hänt! 

1. Gå in på www.google.se

2. Klicka på ”Inställningar” längst ned i det högra hörnet.

3. Klicka på ”Sökinställningar”

4. Bocka i ”Aktivera SafeSearch”

5. Scrolla längst ned på sidan och klicka på ”Spara”

6. Det kommer eventuellt upp ett pop up-fönster nu som säger ”Dina inställningar har sparats”. Klicka då ”Ok”.

7. Avsluta med att gå in på www.google.se och sök på t.ex. porr så att du försäkrar dig om att filtret aktiverades.

2. Kontakta din tele- och internetoperatör

I dagsläget erbjuder endast vissa leverantörer porrfilter/teknisk lösning via hemsida eller kundtjänst och du som kund måste betala extra för detta och informationen till föräldrar är ofta mycket begränsad. Vi kräver att alla tele- och internetleverantörer ska erbjuda gratis porrfilter/teknisk lösning till barn och barnfamiljer, att detta ska vara enkelt att beställa och att alla kunder ska informeras om möjligheten. Tycker du som vi? Skicka gärna ett mail till leverantörens VD där du är kund och lägg in fetmarkerade meningen med kraven ovan och länken till vårt öppna brev till operatörerna som vi skriver tillsammans med 45 organisationer och yrkesverksamma inom barns hälsa. Se instruktioner på startsidan. Stronger together!

3. Aktivera externt porrfilter

Porrfri Barndom har inte kvalitetssäkrat eller godkänt de förslag som finns med i listan. Ta dig tid att undersöka vilka filter och tekniska lösningar som är rätt för din familj. Tjänsterna nedan är några av de tekniska lösningar som finns tillgängliga.

  • CleanBrowsing KOSTNADSFRITT alternativ för porrfilter på både digitala enheter & wi-fi-nätverk

  • Bark Alternativ för porrfilter på digitala enheter

  • Net Nanny Alternativ för porrfilter på digitala enheter

  • WebWatcher Alternativ för porrfilter på digitala enheter

  • McAfee Safe Family Alternativ för porrfilter på digitala enheter

 

VARFÖR BEHÖVS PORRFILTER?

Internetporren har blivit den dominerande sexualundervisningen för många unga på grund av fri tillgänglighet via mobiltelefoner, läsplattor och datorer (digitala enheter). Porren kan nå barn redan i förskoleålder, genom bl.a. pop-up-annonser och länkade filmer.  Det finns inga garantier för att ett porrfilter är hundra procent tillförlitligt, det är inte ovanligt att det släpper igenom något av de gigantiska mängder porr som finns på internet – men givetvis bättre att blockera det mesta än inget. Därför är det viktigt att du som förälder testar det porrfilter du har valt så att du själv förstår hur det fungerar, eller inte fungerar. Det är också bra att ta bort möjligheten för de minsta barnen att surfa själva på webbläsare eller sökmotorer som exempelvis Google där det kan komma upp länkade filmer eller pop-up-annonser med porr.

Ett porrfilter ska alltid kombineras med åldersanpassade och regelbundna porrkritiska samtal. Du som förälder kan inte luta dig tillbaka och förutsätta att ett porrfilter gör hela jobbet och att ditt barn förstår och kan skilja på sex och de aggressiva handlingarna i mainstreamporren. Lyckligtvis kan du som förälder kan göra enorm skillnad genom att prata med ditt barn på ett åldersanpassat sätt. Vi hjälper dig genom våra allmänna experttips och fakta om nätporren.

PORRFILTER I OFFENTLIGA MILJÖER

Vi hoppas att SKR, Sveriges Kommuner och Regioner kommer redovisa sin utlovade vägledning gällande webbfilter i kommunal verksamhet för barn som fritis, förskolor och skolor snart. SKL tillsatte ett projekt för detta i mars 2019 och skulle redovisat vägledningen i december 2019.  

Vi hoppas även kunna påverka övriga wi-fi-nätverk i offentliga miljöer där barn vistas så som restauranger, gallerior, lekland, bibliotek etc.

Bra jobbat! Vi kan inte ta bort allt skadligt innehåll men att begränsa är mycket bättre än inget. I sista steget är det dags att kroka arm!

KONTAKTUPPGIFTER

Verksamhetsansvarig
Elsa Lantz
elsa@porrfribarndom.se

070-979 99 44

Föreläsningar & Workshops
Harry Skärlund
harry@porrfribarndom.se

073-924 99 95

Bankgiro: 5297-7196
Swish: 123 313 37 17
Org. Nummer: 802515-8752
(c) 2019 #porrfribarndom