PORRSNACKET 

1. Prata med ditt barn

2. Skaffa porrfilter

3. Kroka arm

Våldsam porr finns ett klick bort i nästan varje barns mobiltelefon. Här får du experttips inför porrsnacket, hur du installerar porrfilter och krokar arm med andra föräldrar. Tillsammans kan vi höja säkerheten i hela klassen, basketlaget och kompisgänget så att barnen inte exponerar eller utsätter varandra.

PORRFILTER, VAD ÄR DET?

Porrfilter är en teknisk lösning som begränsar tillgången till pornografi på internet genom att t.ex. blockera vissa hemsidor och dölja bilder och filmer. Porrfilter kallas även innehållsfilter, webbfilter och internetfilter.

HUR SKAFFAR JAG PORRFILTER?

Det finns tre sätt att skaffa porrfilter på internet hemma och på privata smartphones:

1. Aktivera porrfilter som finns på sökmotorer och digitala enheter bl.a. smartphone

2. Kontakta din tele- och internetoperatör

3. Beställ en porrfiltertjänst från externt företag

Tänk på att porrfilter alltid ska kombineras med regelbundna och åldersanpassade porrkritiska samtal.

1. Aktivera porrfilter som finns i sökmotorer och digitala enheter bl.a. smartphones

Det finns befintliga filter i mobiltelefoner, surfplattor och datorer som man enkelt kan aktivera genom ett par enkla steg, se nedan. De täcker upp en stor del av utbudet men kan behöva kompletteras, särskilt om det gäller lite äldre barn med datorvana.

De flesta använder Google som sökmotor. Med SafeSearch kan du blockera porr från resultaten i Google Sök. SafeSearch-filtret är inte hundraprocentigt säkert, men det hjälper dig att undvika det mesta.

I filmerna nedan kan du se instruktioner för hur du aktiverar SafeSearch på olika enheter.

Sedan version 12 av iPhones operativsystem iOS kan du reglera så att ditt barn inte besöker sidor med “vuxet innehåll” enligt Apple bland annat porr.

På Android får man använda sig av appar för föräldrakontroll för att åstadkomma liknande som på iPhone. Några av apparna heter SecureTeen Föräldrakontroll, Barnplats – Föräldrakontroll och Skärmtid föräldrakontroll.

Porrfilter via sökmotorer och smartphone

Se våra filmer för instruktioner om hur du hanterar inställningarna för porrfilter på din telefon eller dator.

iPhone & iPad

Skyddet gäller inbyggda appar och webbläsare och sållar bort en hel del. Det är dock är begränsad till webbläsaren Safari.

SafeSearch på Android

Här gäller det att man är inloggad hos Google för att ändringarna ska sparas. För Android brukar detta vara standard men om man aktivt valt att inte vara inloggad försvinner inställningen när man rensar cachen (datorns minne).

SafeSearch på din dator

Även här gäller det att man är inloggad hos Google för att ändringarna ska sparas och det krävs att man är inloggad i samtliga webbläsare på datorn.

2. Kontakta din tele- och internetoperatör

I dagsläget erbjuder endast vissa leverantörer porrfilter/teknisk lösning via hemsida eller kundtjänst och du som kund måste betala extra för detta. Vi kräver att alla tele- och internetleverantörer ska erbjuda gratis porrfilter/teknisk lösning till den som vill ha, att detta ska vara enkelt att beställa och att alla kunder ska informeras om möjligheten. Tycker du som vi? Skicka gärna ett mail till leverantörens VD där du är kund och lägg in fetmarkerade meningen med kraven ovan. Stronger together.

3. Beställ en porrfiltertjänst från externt företag

Tjänsterna nedan är några av de tekniska lösningar som finns tillgängliga. Porrfri Barndom har inte kvalitetssäkrat eller godkänt de förslag som finns med i listan. Ta dig tid att undersöka vilka filter och tekniska lösningar som är rätt för din familj.
 

  • MYFamily Protection Alternativ för digitala enheter, svensk kundtjänst

  • Tryggwifi Alternativ för porrfilter på wi-fi-nätverk som installeras på routern

  • KidsWifi Alternativ för porrfilter på digitala enheter

  • Bark Alternativ för porrfilter på digitala enheter

  • Net Nanny Alternativ för porrfilter på digitala enheter

  • WebWatcher Alternativ för porrfilter på digitala enheter

  • McAfee Safe Family Alternativ för porrfilter på digitala enheter


VARFÖR BEHÖVS PORRFILTER?

Internetporren har blivit den dominerande sexualundervisningen för många unga på grund av fri tillgänglighet via mobiltelefoner, läsplattor och datorer (digitala enheter). Porren kan nå barn redan i förskoleålder, genom bl.a. pop-up-annonser och länkade filmer.  Det finns inga garantier för att ett porrfilter är hundra procent tillförlitligt, det är inte ovanligt att det släpper igenom något av de gigantiska mängder porr som finns på internet – men givetvis bättre att blockera det mesta än inget. Därför är det viktigt att du som förälder testar det porrfilter du har valt så att du själv förstår hur det fungerar, eller inte fungerar. Det är också bra att ta bort möjligheten för de minsta barnen att surfa själva på webbläsare eller sökmotorer som exempelvis Google där det kan komma upp länkade filmer eller pop-up-annonser med porr.

Ett porrfilter ska alltid kombineras med åldersanpassade och regelbundna porrkritiska samtal. Du som förälder kan inte luta dig tillbaka och förutsätta att ett porrfilter gör hela jobbet och att ditt barn förstår och kan skilja på sex och de aggressiva handlingarna i mainstreamporren. Lyckligtvis kan du som förälder kan göra enorm skillnad genom att prata med ditt barn på ett åldersanpassat sätt. Vi hjälper dig genom våra allmänna experttips och fakta om nätporren.

PORRFILTER I OFFENTLIGA MILJÖER

Vi hoppas att SKR, Sveriges Kommuner och Regioner kommer redovisa sin utlovade vägledning gällande webbfilter i kommunal verksamhet för barn som fritis, förskolor och skolor snart. SKL tillsatte ett projekt för detta i mars 2019 och skulle redovisat vägledningen i december 2019.  

Vi hoppas även kunna påverka övriga wi-fi-nätverk i offentliga miljöer där barn vistas så som restauranger, gallerior, lekland, bibliotek etc.

Bra jobbat! Vi kan inte ta bort allt skadligt innehåll men att begränsa är mycket bättre än inget. I sista steget är det dags att kroka arm!

KONTAKTUPPGIFTER

Verksamhetsansvarig
Elsa Lantz
elsa@porrfribarndom.se

070-979 99 44

Föreläsningar & Workshops
Harry Skärlund
harry@porrfribarndom.se

073-924 99 95

Bankgiro: 5297-7196
Swish: 123 313 37 17
Org. Nummer: 802515-8752
(c) 2019 #porrfribarndom